Давно ж ми  з вами не бачилися у форматі статей про технологічні новинки в освіті:)

Ми виправляємося, адже близько місяця тестували нових роботів від компанії Wonder. Тепер готові поділитися оглядом.

Почнемо із робота Сue. Чи дійсно на ньому можна вчитися програмувати на JavaScript? Як саме тут працює технологія штучного інтелекту? Звісно, обговоримо тему “шо-пачьом” 🙂

Компанія Wonder Workshop, виробник роботів Dash & Dot для молодших дітей, представила у 2018 році новинку Cue CleverBot. Це інтерактивний робот, який може спілкуватися в чаті, навчати кодування та рухатися самостійно або під вашим контролем. Для дітей віком від 11 років це іграшка, яка зростатиме разом із дитиною (і навіть разом із дорослими).

Що всередині коробки?

Коли коробка з роботом буде нарешті у ваших руках, не спішіть. Насолодіться будинком Cue. Це той випадок, коли фішки у дрібницях. Починаючи від текстури картону у формі шестигранної піраміди, закінчуючи описом інструкцій на коробці.

Тепер можна дістати робота. Нам потрапив на огляд чорний робот із бірюзовими вставками. Пластик високої якості. Красиве поєднання матового і глянцевого чорного підіймає робота із рангу “іграшок для малюків”. Відразу відчуваєш, що з ним тебе чекають круті пригоди. У комплекті йдуть 2 lego-кріплення, USB-кабель, інструкція з експлуатації та декілька стікерів.

У Cue є велике око, оточене 12-ма LED-лампами та два двигуни для переміщення по підлозі. У верхній частині є чотири кнопки. На передній панелі розташовані масив інфрачервоних приймачів, трансмітери, три датчика близькості, акселерометр, гіроскоп, круговий енкодер та три мікрофони. Також є динамік для аудіозапису. Усе це використовується при кодуванні.

Програмне забезпечення, можливості та фішка “Аватари Сue”

Додаток Cue доступний на  Google Play, AppStore, Microsoft Store. Перед покупкою робота варто переглянути вимоги до техніки.

Коли запустите робота, відразу відчуєте, що Сue створений для дітей 11+ років. У нього особливі тембр голосу, манери привітання та спілкування. Після запуску робота заходьте в додаток. На гаджеті має бути ввімкнений Bluetooth. Спочатку створіть свій аккаунт, потім під’єднуйте робота до програми. Я використовувала телефон на базі Android. Для навчання дітей рекомендую все-таки користуватися планшетом, особливо на етапі кодування.

Одною з фішок Cue є чотири різні особистості (аватари). Кожен із аватарів має різні модель поведінки, голос і стать. Ви можете зробити демонстраційний чат із кожним аватаром, перш ніж вибрати його. Так ви отримаєте уявлення про кожну особистість і її голос. Щоб працювати далі з якимсь аватаром, його потрібно докуповувати. Я особисто ще не зрозуміла суті аватарів, окрім переписування з ними. Тому поки не бачу доцільності в їх покупці.

Є чотири доступних аватари – Charge, Pep, Smirk і Zest. Усі різні, тому перевіряйте їх, поки не знайдете свого персонажа.  До речі, на сайті можна прочитати характеристики усіх аватарів та послухати їх.

Із Cue можна також поговорити через Chat. Для цього оберіть аватар, із яким хочете поспілкуватися. За словами Wonder Workshop, у Cue є словник із більш ніж 170 000 слів і 30 000 відповідей на чат. Якщо ви натиснете значок запитання у верхній частині екрану, то побачите варіанти початків розмови. Можна обрати один із них, або ж написати в чат щось своє.

Cue може жартувати, розповідати про книги та знаменитостей, кумедно щось коментувати. Чати зберігаються, а переписку видалити не можна (принаймі мені не вдалося:)

Control – використовуйте це як пульт дистанційного керування.

Create – це початковий простір кодування. Ви можете створити короткі завдання для Cue.

Code – для тих, хто вміє кодити за допомогою мов візуального програмування чи Javascript.  Діти можуть навчитися цього за допомогою стартового гід-туру. Але він не є достатньо потужним, щоб вивчати Javascript. Як на мене, варто розробити окремий додаток, де діти вивчали б Javascript через програмування робота Cue. Бонсом для власників iPad є те, що Cue підтримує Apple Swift.

Підсумовуємо

Робот Cue не є з дешевих задоволень.  На американському ринку він зараз коштує близько 200$.

Цей робот – справжня навчальна іграшка. Вона допомагає веселим способом вивчати візуальне програмування JavaSript та Swift.

Звісно, є ще багато багів та недопрацювань. Було б добре розробити додатковий навчальний продукт, де діти 11+ років могли би самостійно вивчати JavaScript разом із Сue: інтерактивно, цікаво та з фаном. Окрім цього, не вистачає функціоналу в блоці візуального програмування, але про це вже у наступній статті. Ми чекаємо коли Cue офіційно вже зайдуть на ринок України з оновленим функціоналом.

Хтозна, можливо саме Сue подарує нові традиції вашій сім’ї. Обговорення Сue – це гарний спосіб зблизитися з дитиною у такий непростий підлітковий період 🙂

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Схожі записи